Det här är sant. Jag har sagt det åt flera.

Så sayonara, nu är jag på väg.

Urinvägsinfektion

Publicerad 2009-07-28 23:30:00 i Polly, Sjuk, kärlek,

De senaste fyra dagarna har Polly haft feber. Mellan 39 och 41 grader har febern legat på, trots behandling med stjärtalvedon var fjärde timme. Till slut beslutade sig de ansvarsfulla föräldrarna att åka in på Akuten med lillbarnet. Det visade sig att hon hade (och har) urinvägsinfektion.

"Infektionen sitter ganska högt upp", sa läkaren. Ajaj. Hon är ett alldeles för snällt barn. Visst har hon varit trött, klängig och gnällig, men inte skrikit eller tokflännat som jag tänker mig att jag skulle göra om jag hade urinvägsinfektion "ganska högt upp."

Hur tar man då ett kissprov på ett blöjbarn? Jo, man klistrar fast en påse runt snippan. När man rycker loss den gör det ont på barnet. Otrevligt.

Nu har Polkan fått penicillin och efter bara en halvtimme var hon som ny. Skönt. Hon har inte ens orkat gå de senaste dagarna, så trött har hon varit. Alldeles vinglig de gånger hon faktiskt kunnat tänka sig att inte sitta i en famn.

Gulligast var hon ändå på Akuten, när hon satt där alldeles utmattad och dessutom gråthulkig efter alla blodprov, kissprov och öronundersökningar. Plötsligt tittade hon på klockan i barnrummet, pekade och sa: "Klock." Isak blev så kär så att han nästan svimmade.

Herr och fru Stenberg

Publicerad 2009-07-27 14:31:00 i Bröllis, Vänner,

Placerade vid honnörsbordet. Jag läste telegram och Isak höll i sången. Vi kände oss oerhört välkomna på Kerstin och Jonas fina bröllop. Nu är de herr och fru Stenberg. Inte en dag för tidigt, men heller inte en dag för sent. Bilder kommer!

Hon går som en gullstrutt

Publicerad 2009-07-21 00:18:00 i Polly, Rim och ramsor, Språk,

Sedan i torsdags går Polly dagarna i ända. Över trösklar och allt. Svänger och struttar. Ja, hon tog sina första steg för över en månad sedan, så vad fussar jag about? Men herregud. Nu GÅÅÅÅR hon. Försvinner gående från ett rum till ett annat. No probs. Hon kryper fortfarande ibland, men det blir nog inte länge till.

Det är jävligt charmigt att se en ettåring som precis har blivit stadig. Särskilt när det är ens egen, faktiskt. Och så här i efterhand är det så jävla skönt att hon aldrig var en sådan som föll och slog sig. Alltid försiktig. Alltid kontrollerad. Hoppas alla mina barn blir så, om jag får fler.

Pollys senaste ord är: "Usch", "penna" och "skjuts." Som i "skjuts in i ugnen."-ramsan. Lampa, som barn brukar säga tidigt, kan hon inte säga. Men vem fan behöver kunna lampa? Det är ju bättre att kunna lifta, ju!

1996 - året då en bra svensk film skapades

Publicerad 2009-07-17 23:45:00 i Krönikor, Kändisar, TV/film,

Ikväll har jag och Isak sett "Jägarna" tillsammans med mamma och pappa. Har man inget att göra en fredagkväll kan man ju lika gärna se om en film som man tyckte var bra för en herrans massa år sedan. När vi påbörjade tittandet var jag övertygad om att jag skulle bli besviken. Jägarna kom 1996, då jag var 15, och det man tyckte var bra när man var 15 är inte alltid bra så här tretton år senare. Tretton år gamla filmer brukar dessutom vara inaktuella, med tafflig dialog. Särskilt när det handlar om svensk film.

Tji fick jag på ett positivt sätt. Jägarna håller måttet än idag, trots att den är tretton år gammal och trots att jag var superpubertal när jag såg den första gången. Jag blir fortfarande berörd, tror fortfarande på allt som händer (utom att Lennart Jähkels karaktär sjunger alldeles för många gånger och alldeles för bra) och filmen hänger ihop från början till slut. Kjell Sundvall må ha gjort en hel del skit efter 1996, men Jägarna är definitivt inte skit. Dialogen är helt okej. Jag skruvade nästan aldrig på mig, trots att vi pratar om en svensk film.

 

Svensk film brukar också lida av intrigkomplex. Så många intriger som möjligt i en film brukar vara grejen. En försupen mamma, vars dotter har börjat knarka och vars granne har en flykting i källaren och vars andra granne är otrogen och vars... jag kan fortsätta i all evighet. I slutändan brukar jag ha problem att förstå vad filmen egentligen hade för budskap, eller ens vad den handlade om. Detta är inget problem i Jägarna. Grejen är att det tjuvskjuts och att en byason (polisen spelad av Lassgård) tar anställning på sin hemort efter några år i Stockholm. Hela härvan rullas upp. Händelseförloppet känns logiskt. Tretton år senare, tretton år äldre tror jag fortfarande på det som händer. Jag gråter till och med lite.

Kjell Sundvall. Jag förlåter dig för "Hotet." Tack för "Jägarna!" Den är fan bra. Se om den om ni har tråkigt någon kväll.

För övrigt har Polly slutat bara trippa små steg utan stöd. Nu går hon heldagar. Sedan igår. Stadig som få! Det sa bara klick. Eller något. Vi har ju vetat att hon kan, men det är ju skönt att hon börjar fatta att gång är roligare än krypning.



Sprit och författarskap

Publicerad 2009-07-16 00:22:00 i Vänner, spel,

Jag, Isak, Tamara och Simon spelar ordförklaringsspelet "Med andra ord" som går ut på att förklara ord, platser och personer för sin/sina medspelare. Vi spelar tjejerna mot killarna.

Scen 1: Simon ska förklara och Isak ska gissa.

Simon: JA! HAN, JA! Eh... galen! Liten penis!
Isak: ????
Simon: Eh... författare! Röda rummet!
Isak: Jaha. August Strindberg.

Scen 2: Jag ska förklara ordet "Explorer" för Tamara.

Jag: Vodka och så... jag gestikulerar för att få ett ord som kan passa efter vodka.
Tamara: Vodka tonic!
Jag: Nä! Eh. Stor smäll!
Tamara: Explosion?
Jag: Ja! Och så vodka...
Tamara: Va?
Jag: Vodka.... gestikulerar, gestikulerar och så gör du ett ord av explosion!
Tamara: PANG!

Det blev 1-1 i matcher.

Pollys första teckning

Publicerad 2009-07-13 16:10:24 i Polly,

Det här är Pollys första teckning. Skapad den 30/6 2009. På bilden ser jag en katt och ett människoansikte. Isak ser ett skepp på ett stormigt hav. Förmodligen vet bara Polly vad den föreställer. Om den föreställer något. Kritorna smakade åtminstone bra.


Fler bilder på http://karlssonsunge.pixbox.se

Isak bloggar!

Publicerad 2009-07-13 13:47:00 i Bloggande, Isak, Kultur,

Isak har börjat blogga tillsammans med Schlossgrabbarna och Micke Bergvall (eller visstifan-Micke.) Gå in på: http://kulturschmultur.wordpress.com och läs allehanda tips om allehanda kulturfenomen. 

Idag byter vi rum med Polly. Hon gör inte mycket av arbetet.

Höjden av förnekelse

Publicerad 2009-07-11 12:35:00 i Arg!, Föräldraskap, Gravid, Idioti, Sex och relationer,

Höjden av förnekelse måste vara detta. En mamma stämmer ett hotell sedan hennes 13-åriga dotter blivit gravid av att simma i deras pool. Det är vad mamman hävdar i alla fall. Själv är jag säker på att den 13-åriga dottern faktiskt legat med någon. I poolen har hon då inte blivit gravid. Det kan jag fan i mig lova. Om hon inte hade sex i poolen förstås. Wake up, mummy!

"Det är vädret"

Publicerad 2009-07-10 13:34:00 i Väder,

När man säger att man är trött brukar folk säga: "Det är vädret." Väder gör en alltså trött. Värme gör en trött. Regn gör en trött. Mulet gör en trött. På vintern är det så mörkt att man blir trött. Frågan är om det egentligen finns något väder som inte gör en trött, förutom naturkatastrofväder.

Känner någon till något piggväder?

When I'm 64

Publicerad 2009-07-07 13:23:00 i Isak, Konversation, Kändisar, Ålder/utseende,

Isak: Hur tror du att jag kommer att se ut som gammal?
Jag: Jättefin. Jag kommer att tycka att du är jättesnygg även då.
Isak: Ja, du tror inte att jag blir äcklig?
Jag: Nej, det tror jag verkligen inte!

Jag: Men hur tror du att jag kommer att se ut som gammal då?
Isak: Som Lena Nyman i hennes sista roll, typ.
Jag: Men hon ser ju jättejättegammal ut i den!
Isak: Ja, men jag tänker när vi är jättejättegamla.
Jag: Okej. Men vadå som Lena Nyman i hennes sista roll?
Isak: Sådär plirig och illslug.

Plirig och illslug. Är det samma sak som satmara?

Stadsfesten i Skellefteå - ett vädermysterium

Publicerad 2009-07-03 10:49:00 i Calles, Fest, Krönikor, Väder,

Skelleftefestivalen, eller Stadsfesten som den väl numera heter, har sedan länge förlorat sin glans. Den största glansen hade den när jag var 13 år typ. Åka karusell och äta karamell och fröjdas hela dagen i citykäääärnan! Typ. Visst var det kul att bli insläppt i öltälten när man var nyfyllda 18, men är det ingen artist man verkligen vill se är det förbannat dyrt att betala flera hundra i inträde för att gå in på det eftertraktade "festivalområdet." Det låter nämligen flashigare än vad det är.

För kom igen: Det är nästan ingen som går på festivalen i fråga för att se artister. Musiken är definitivt inte i fokus på samma sätt som på Trästocks. Skelleftefestivalen handlar om att gå ut och träffa andra Skellbor. Hemvändare, återvändare, bortvändare, användare, hemmastadda, soffpotatisar och annat löst folk. Äntligen kan alla träffas. Betala några hunkor och klunka öl i tälten. Stämningen är på topp. Alla älskar Skellefteå AIK och torgkuken blir plötsligt den mötesplats den från början var tänkt som.

Missförstå mig rätt. Hade jag haft ett par hundringar över skulle jag säkert ha gått dit, jag med, men det börjar vara några år sedan jag var där. Jag tycker inte att det är värt det längre. Lång kö till bajamajorna, äcklig öl i plastmuggar, trångt, dyrt och de flesta som är på plats känner man faktiskt inte. Möjligen kan man gå på stadsfesten en sväng på den billiga torsdagen om det är fint väder.

Men fint väder har Skellefteås stadsfest sällan. Faktum är att man därför flyttade festivalhelgen i år från helgen efter midsommar till två helger efter midsommar. Tidigare har stadsfesten alltid ägt rum helgen efter midsommar. Kanske skulle detta ge strålande sol? Nä. För det här är stadsfesten i Skellefteå. Så nog fan blev det toppenväder förra helgen. Lagen om alltings jävlighet. Igår var det förvisso fint väder, men idag och imorgon får festivalbesökarna i Skellefteå hitta andra inspirationskällor än sol och värme.

Nä. Jag sätter mig på Calles med Monica på lördag istället. Billigt, nära till en toalett, riktiga glas och en helt okej uteservering. Förhoppningsvis får man lite av den där festivalatmosfären ändå. Jag kommer åtminstone höra vad Monica säger och det är något jag uppskattar så här på äldre dar.

Har jag blivit gammal? Svar ja! Har jag blivit klokare? Svar ja! Har jag blivit bitter? Nej, definitivt inte. Är stadsfesten värd en massa pengar om man inte vill se någon artist? Nej. Torsdagen är den bästa dagen. Varför inte ha samma upplägg som torsdagen tre dagar i rad? Det skulle jag uppskatta. Då skulle jag gå dit och dricka öl i platsmuggar och köa till bajamajorna, jag också. Jag lovar. Skellefteå: Vi gamla Skelleftebor vill gärna träffas, men för ett rimligt pris. Öltält och ett "festivalområde" är allt vi behöver. Släng in en karusell och något lokalt band också, om det känns bättre så. Jag tror faktiskt att ni skulle locka nästan lika många besökare och ni skulle slippa gå back år efter år. 

Vem är du? Vem är jag? Levande charader

Publicerad 2009-07-02 10:36:00 i Isak, Konversation, Polly,

Isak i ovaket tillstånd är fascinerande.

Jag och Polly kommer in i sovrummet för att väcka el padre, Isak. Polly håller i sin pruttkudde.
Isak: (jätteglatt): Men har du hittat en studentmössa?
Jag: Nä. Det är pruttkudden.
Isak: Jaha. Var är Idha då?
Jag: JAG är Idha.
Isak: Ja, men deeeet visste jag väl.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela