Det här är sant. Jag har sagt det åt flera.

Så sayonara, nu är jag på väg.

Jeopardy och tapeter

Publicerad 2009-09-28 19:59:00 i Boende/hushåll/inredning, Flytt, Skola, Språk,

Jag har haft en sjukt bra dag på jobbet. Avslutningen med jeopardy i åk 7 var amazing. Jag älskar när elever glömmer bort att de har lektion och bara toklär sig utan att de märker det. Fastän det handlar om sådant som de flesta tycker är aptrist. Som obestämd artikel och oregelbunden substantiv i plural. 
- One ox, many....

- WHAT IS MANY OXEN?

- That is correct.

- YEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEAH!

Hahaha. Fy fan vad kul jag har på jobbet.

Dessutom har jag haft en kort dag idag. Jag kompade två timmar i morse så att jag, Isak och Polly kunde gå på Skebo och välja tapeter till nya läggan. Vardagslyx är bäst. Förvisso har Skebo inte det roligaste tapetutbudet, men vi är nöjda med tanke på förutsättningarna. Det blir en randig tapet i vardagsrummet. Den är nästan gul i färgen. Nästan mot grönt, tror jag.

I köket valde vi svart-vitt. Ett vinnande koncept. Inte samma blommönster som i Umeå, men liknande. Vi vet ju inte vilken färg skåpluckorna har så vi tog det säkra före det osäkra. Sovrummet blir brunt (med svarta detaljer.) Ni kanske tycker att det låter väldigt mörkt, men vi älskar den där tapeten.

Polly får en ljus tapet med blå stjärnor. Lite barnfjantig får man väl vara?

Det är i alla fall kul att få välja fyra tapeter till fyra rum. Tidigare har vi aldrig fått välja något. Jo. Tapeten i köket på Magasinsgatan, men that's it. Vi känner oss lyckligt lottade. Dessutom får vi ha två toaletter i lägenheten. Den lilla blir självklart bajstoan. Bara så att ni vet när ni kommer på besök.

Och det bästa: Vi får lägenheten redan 15/11! Vi kommer inte att vara färdiginflyttade då, självklart inte, men vi kan påbörja. Förhoppningsvis kan vi skola in Polly på dagis i samband med det. Jag längtar ihjäl mig. Jag vill verkligen bo med Isak och Polkagrisen nu. Jag saknar dem på veckorna.

Imorgon jobbar jag 8-20. Tufft. Tur att jag får ha tjejkväll med Nina och Hedvig på Calles på onsdag. Vi hade så trevligt förra onsdagen att vi måste göra om det igen.

Det här var kanske inte det roligaste jag har skrivit, men jag är så gud förbannat rolig på jobbet att jag blir dyngtråkig privat. Idag påpekade jag att en elev skrattade som en grävling. Sedan tog det mig fem minuter att återfå ordningen i klassrummet. Grävlingen kunde nämligen ABSOLUT INTE sluta skratta efter den kommentaren. Man får inte vara för rolig. En av mina bästa egenskaper som lärare är att jag är rolig, men det är också en av mina sämsta när jag inte kan hålla käften i vissa lägen. Nåja. Tråket kommer väl med åren och erfarenheten? :)

Pollys senaste kunskapsinhämtning

Publicerad 2009-09-19 13:43:00 i Polly, Språk,

Sedan sist jag var hemma (måndag morgon) har Polly lärt sig:
1) att säga titta däj (istället för titta dä.) Jag har i alla fall inte lagt märke till det förut.
2) Peta näsan. Bör inte uppmuntras, men jag kan inte låta bli. Det ser förjävla gulligt ut.

Den fattiga skolan

Publicerad 2009-09-14 19:44:00 i Krönikor, Politik, Skola,

Jag måste bara säga att mina elever är helt sjukt duktiga. Två gånger i veckan har jag 8:orna och 9:orna i franska samtidigt. Trettio personer i en syrefattig aula. Hälften gör en sak och andra hälften en annan sak. Sparkraven i skolan är insane kan jag säga. Det är inte lätt att göra något vettigt när man har två klasser samtidigt och det ställer enorma krav på eleverna själva.

Medan 9:orna arbetade fritt med en skrivuppgift kunde jag sitta i ring med 8:orna och berätta om mina erfarenheter av skolsystemet i Frankrike. Shit vad chockade de blev när de fick veta att elever i Frankrike är rangordnade. Den bästa heter "nummer 1" och den sämsta "nummer 30." Att lärarna där skriker: "CATASTROPHIQUE!" över hela klassrummet när en elev misslyckas gjorde dem också rätt tacksamma över att gå i svensk skola. Den franska skolan har mycket att lära av den svenska. Särskilt när det gäller synen på elever. Sedan kunde jag även ha en muntlig övning i den lilla ringen i aulan medan 9:orna jobbade koncentrerat. Vilka grymma ungar!

Jag står på en scen och undervisar i aulan, för övrigt. Bara det känns ju helt sjukt. En gång i veckan har jag
8:orna och 9:orna var för sig. Herregud. Måtte den ekonomiska krisen vända snart. Ibland blir jag helt störd när jag ser företag sponsra idrottsklubbar med flera miljoner. Självklart är det jättebra att de gör det, men varför är det ingen som ger en massa pengar till en kommuns skolor? Jo, för att det inte ger någon reklam. Jag fattar varför man inte ger en massa pengar till en enskild skola. Det blir ojämlikt, men som det är nu får eleverna inte ens skriva i sina övningsböcker...

Säkert finns det regler kring det där som jag inte känner till. Upplys mig gärna.

Skolan will never be rich, men det är svårt att göra ett fantastiskt jobb under de förutsättningar som råder i dagsläget. Det är bara att gilla läget och göra sitt bästa. Det gör verkligen mina elever.

Pedofilusmorsan

Publicerad 2009-09-13 10:19:00 i Förskola, Föräldraskap, Konversation, Polly,

Jag gjorde bort mig i fredags när jag för första gången skulle hämta Polly på dagis. Jag har aldrig hämtat henne förut och har bara varit på dagiset en gång. Det var när vi kollade in stället i april, för nästan ett halvår sedan.

Jag körde sakta längs den gata jag visste att dagiset låg efter och så fick jag syn på en lekplats som jag förutsatte tillhörde Pollys dagis. Det var massor med barn där så jag tänkte: "Aha. De är ute!", parkerade och gick dit. Två vuxna var på plats.

Jag: Hallå hallå!
Kvinna 1: Hej? Söker du någon?
Jag: Jo, jag söker Polly.
Tystnad
Jag: Ja, alltså, jag är Pollys mamma.
Kvinna 2: Jaha. Ja, här finns ingen Polly.
Jag: Inte? Är inte det här ett dagis?
Kvinna 2: Nä, det här är bara en lekpark.
Jag: Ojdå! Jaha, ja det är första gången jag ska hämta henne på dagis.
Tystnad
Jag: Vet ni var dagis Reveljen ligger?
Kvinna 1: Det är 200 meter bort.
Jag: Tack så mycket. Eh. Jag jobbar borta på veckorna så jag har aldrig varit dit.

Jag insåg att mina ursäkter bara gjorde mig mer lik en pedofil så jag skyndade mig därifrån efter det. Pinsamt. En morsa som inte hittar till sin unges dagis - jävligt otroligt. Så typiskt mig.

Jag hittade till dagis sedan i alla fall. Polly lekte ute med sin fröken Kerstin, men avbröt leken för ett asgarv och ett glädjesprång när hon såg mig. Det kändes fint.

Old fashion

Publicerad 2009-09-09 10:04:00 i Konversation, Skola, Språk,

Två pojkar kommer 25 minuter för sent till min lektion i engelska.
- Where on earth have you been?

- We're sorry. We thought we started now. Next time we'll sit outside the classroom five minutes before your class.

- Yeah. That's not good enough, lads. You should bring me apples too. Hahahaha. Go sit. It's okey, but don't ever do it again.

En halvtimme efter lektionen knackar det på dörren till mitt arbetsrum och vilka står där? Jo, de två gossarna  och de har köpt äpplen till mig. Gott och jävligt roligt. Jag skrattade ihjäl mig.

What happened?

Publicerad 2009-09-02 19:41:00 i Isak, Johanna, Mamma, Pappa, Polly, Skola, Svärfar, Svärmor,

Jag skrev nyss ett inlägg som kan ha försvunnit, eller så ligger det ute nu och hänger i luften eller i cyberrymden eller något. Det handlade i alla fall om mina fantastiska elever. De är helt underbara. Det är säkert smekmånad än, men de är så sjukt roliga och ivriga. Diskuterar och ifrågasätter och gör sitt bästa. I love 'em. Jag kommer att leva länge så mycket som jag får skratta. Och lära mig. Inte fan visste jag vad blockflöjt hette på engelska förrän idag.

Imorgon tar svärmor med sig Polly hit. Det blir Skellefteåhelg för familjen Karlsson. Isak kommer på fredag. Det känns skönt. Inga polisbilar att oroa sig för när man räserkör mellan Bo Lidén och Umeå.

Syrran och Fredde tar väl hand om mig, men imorgon ska jag sova hos Karin och Anders igen. Jag har den bästa familjen. Både mina föräldrar, syrran och Fredde och Isaks föräldrar ställer verkligen upp för att det här pendlandet ska fungera för mig, Isak och Polly. TACK!


Avslutningsvis en dålig vits:

- Vet du varför Hitler aldrig svarade i mobiltelefonen?
- Nä???
- Han hade den på judelös.


I klassrummet

Publicerad 2009-09-01 18:49:00 i Konversation, Skola, Språk,

Jag delar ut engelskböcker till eleverna.

Jag: And now I want to know what numbers you have. First say the number of your textbook, then say the number of your workbook.
Elev: One and fifteen.
Elev 2: Three and eighteen.
Elev 3: I have five in my textbook and I have sex in my workbook.
Jag (kan inte låta bli): REALLY?!?!?!?!?!

Asgarv utbryter. Tack och lov tokskrattade även eleven som orsakade asgarvet...

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela